Tozlar ve mitelar derinin koruma fonksiyonunu engellerler ve bir çok deri hastalığın sebep olurlar
Japonya ‘da yapılan bir araştırmada, tozlarda mitelarda ve onların döküntülerinin içeriğinde bulunan enzimlerin, derinin koruma fonksiyonuna zarar verdikleri ve diğer alerjenlerin ve patojenlerin saldırıları karşısında daha savunmasız hale getirdikleri tespit edilmiştir. Birçok hasta, neden olduklarını hiç bilmeden, bu sebeple oluşan deri hastalıkları nedeni ile hastanelerde muayene olmuşlardır.
Bilim adamları, doğada tahriş edici ve alerjen özelliği bulanan riboflavin veya B2 vitamini denekler üzerinde denemişlerdir. Riboflavinin deriye nüfus etmesi izlenmiştir. Bu durum göstermiştir ki, tozlar ve mitelar derinin bariyer fonksiyonunu bozduktan sonra, tahriş ediciler ve alerjenler deriye kolaylıkla nüfus edebilmişlerdir. Sağlıklı bir insanda, deri bariyeri tahriş edicileri engellemekte son derece etkilidir.
Bu araştırma Tokyo ‘daki Juntendo Tıp okulunun Atopy (Alerji) Araştırma Merkezinde yapılmıştır.
Araştırmanın İçeriği
Tozlar ve mitelar her yerdelerdir. En temiz evlerde bile yayılırlar yataklarda ve halılarda çoğalırlar. Bilinmelidir ki tozlar ve mitelar bir çok insanda direkt olarak alerjik reaksiyonlara ve astıma yol açabilirler.
Bu araştırma, yaşadığımız ortamdan bahsedilen miteların etkili şekilde yok edilmesi ile deri tahrilerinin ve deri hastalıklarının engellenebileceğini göstermiştir.
Dünya sağlık örgütünün istatistiklerine göre, 2005 yılında dünyada yaklaşık 300milyon kişi astım hastalığı çekmiştir ve bunlardan 255bini bu hastalık yüzünden hayatlarını kaybetmişlerdir. Korunma konusunda acil önlemler alınmadığı takdirde, ölüm oranının gelecek 10 yıl içerisinde yüzde yirmi oranında artacağı öngörülmüştür.
Alerjenlerden ve Mitelardan nasıl korunabiliriz