Gelişen teknoloji ile hayatımıza giren icatlardan bir tanesi de akıllı robot süpürgelerdir. Bu robotlar sayesinde evimizin zemininde oluşan basit ve süpürülebilir kirlerden, parmağımızı bile kıpırdatmadan kurtulmamız mümkün hale gelmektedir.
Robot süpürgemizin yapamadığı tek şey kendini temizlemektir ve elbette hayatımızı kolaylaştıran bu cihazların da bakım istediğini unutmamalıyız. Aksi takdirde düzgün bir şekilde çalışmayabilir veya temizlemeyebilirler.
Peki robot süpürgemizi nasıl temizlemeliyiz?
Robot süpürge bakımı ve temizliği yapılırken suyla yıkanmamalı, belirli yerlere su kaçmamasına dikkat edilmelidir.
Basit ve yüzeysel temizlik için sadece içindeki hazneyi boşaltmamız yeterli olacaktır. Bu işlemin sıklığını kullanım yoğunluğuna göre gerçekleştirebiliriz.
Haftada bir veya birkaç defa gerçekleştirebileceğimiz rutin temizlikte, süpürgenin toz haznesini boşaltarak, bir sonraki temizliğe hazır hale getirebiliriz. Haznemizi yıkayabiliriz; fakat yıkadıktan sonra yerine takmadan önce tamamen kuru olduğundan emin olmalıyız.
Paspas özelliği olan bir robot süpürgemiz var ise; kullanım ardından paspasını çıkararak yıkayıp kirinden arındırabiliriz. Su haznesini boşaltarak bir köşede kurumaya bırakabilir veya bir bez yardımı ile kurulayabiliriz.
Detaylı temizliklerde ise;
Sensörler, robot süpürgemizin gözleridir. Sensörleri kirlendiği zaman algıları netlik kaybeder; kirleri görmekte zorlanabilir, temizlemede yetersiz kalabilir; rotalarını doğru hesaplayamayabilir ve mobilyalarımıza çarparak veya merdivenlerden düşerek zarar görebilirler. Bu sebeple sensörlerini temiz tutmak önemlidir.
Robot süpürgemizin kullanım kılavuzundan cihazın sensörlerinin nerede olduğunu öğrenmeliyiz. Çoğu robotik elektrikli süpürge için sensörleri kuru bir bezle silmek yeterlidir. Bezin ıslak olmasına gerek yoktur ve sabun da kullanmamalıyız. Sensörleri kuru bezle tamamen tozdan arındırmak yeterlidir. İnatçı bir leke ile karşılaşırsak, hafif nemli bir bez kullanabiliriz.
2) Tekerleklerin Temizliği:
Robotumuz hareket etmiyorsa, yavaş, kesintili veya garip bir şekilde hareket ediyorsa, tekerleklerinden gıcırtı sesleri geliyorsa, tekerleklerinde bir tıkanıklık olabilir. Tekerleklerin çarkları arasına dolanmış saç, ip vb. kirler olabilir.
Tekerlekler sökülebiliyorsa yerinden çıkararak tekerlek yuvasındaki ve tekerlek etrafındaki kirleri alabiliriz. Tekerlekler yerinden çıkmıyorsa, bir bıçak yardımı ile ip veya saçı kesmeli, ardından tekerleği çevirerek sıkışan parçaları çıkarmalıyız. Bu işe yaramazsa üreticiye danışmadan tekerlekleri sökmeye çalışmayın. Garanti geçersiz kalabilir.
Robot süpürgelerde, bir ana turbo fırça ve en az bir yan fırça bulunmaktadır.
Ana fırça tozları ve pislikleri toplar. Kirleri toplayan fırçalar hareket halinde ilerlemekte zorlanabilir veya çekiş gücü zamanla azalabilir. Bu nedenle aylık detaylı temizlik sırasında çıkardığımız fırçaları ılık su ve sabunla yıkayabiliriz. Yıkadıktan sonra tümüyle kuruduğuna emin olduğumuzda fırçaları geri yerleştirip robotumuzu çalıştırabiliriz.
Yanlarda bulunan minik fırçaların, bir süre kullanımdan sonra karıştığını veya tıkandığını görebiliriz. Bu sorunu çözmek için fırça uçlarını düzleştirmeyi deneyebiliriz. Bir ısıtıcı yardımıyla gevşetilen plastik fırça uçlarını düzleştirip aralarını temizleyebiliriz. Ardından yine su ve sabunla fırçaları temizleyerek kurulayabiliriz.
Fırçalara dolanan ip ve saçları temizleyebilmemiz için, pek çok robot süpürgenin kendi tarak ya da bıçağı bulunur. Eğer cihazımızın kutusundan böyle bir parça çıkmadı ise bir bıçak veya makas yardımı ile kesebiliriz. Ardından bu parçacıkları çekerek temizleyebiliriz.
Filtreler, kirlilik ve kullanım yoğunluğuna göre, belirli aralıklarla temizlenmelidir.
Çoğu robot süpürgenin yanında, temizliği için bir fırça yer almaktadır. Bu fırça yardımı ile filtreleri kolayca temizleyebilirsiniz. Fırça yoksa, filtreyi çöp kovasının kenarına yavaşça vurarak tozların dökülmesini sağlayabilirsiniz.
Filtrelerin pek çoğu kâğıttan üretilmektedir. Kullanım kılavuzundan yıkanabilirliği hakkında bilgi alabilirsiniz. Fakat yıkanamayan bir filtre ise çöpe atarak yenisini almanız gerekmektedir.
Tüm bakımlarını yaptığımız robotumuzun, filtreleri ve fırçalarını sağlığımız için değiştirmeyi ihmal etmemeliyiz.