Son yıllarda soluduğumuz havanın genel sağlımıza etkisine verdiğimiz önem giderek artmakta. Hava kalitesinin önemli bir yönü, filtrasyona etkisi konusunda büyük etkinliğe sahip elektrikli süpürgeler ve buna bağlı olarak havada taşınan tozlar ve alerjenlerdir. Elektrikli süpürge gücünü hava akışı ile uygulamaktadır, emici başlık ile birlikte, toz ve kirleri çekmekte toz torbası ya da toz haznesi içerisine toplamaktadır. Merkezi süpürgelerdeki harici eksoz dışında, çekilen hava elektrikli süpürge içerisinde dolaştıktan sonra aynı ortama geri verilecektir.
Mite ‘lar Tarafından Üretilen Alerjenleri Yakalama ; En sık rastlanan türde alerjenlere sebep zararlı partiküller, mite lar tarafından üretilmektedirler. Mite lar çok küçük olmalarından dolayı doğru ışık altında, çıplak gözle çok zor görünürler, ancak yinede ürettikleri alerjen taşıyan partiküllerle karşılaştırıldıklarında büyük (yaklaşık 125 µm uzunluğunda) kalmaktadırlar. Mite atıklarında protein DER p1 bulunmaktadır ve bu hassas kişilere etki eden etkili bir alerjendir. Bu partiküller oldukça küçüktürler, ön ölçümlerde 10 ile 24 µm arasındadır. Ne kadar küçük olduklarını anlamak için bir insanın saç telinin çapının 80-100 µm arasında olduğunu değerlendirebilirsiniz. Bir yatakta ortalama 10.000 tane mite varolduğu tahmin edilmektedir ve her biri her gün ortalama 20 topak boşaltım yapmaktadır. Bu topaklar en küçük partiküllerin temasında bölünürler. Halınızdaki nüfusun bu şekilde nerelere ulaşacağını siz tahmin edebilirsiniz. Atıklarla beslenirler ve insan deri döküntülerini yerler ancak tabii insanları ısırmazlar.
Dolaşımda olan soluduğunuz hava içerisindeki bu alerjenleri taşıyan partiküllerden korunmak için elektrikli süpürgenizin filtreleme sisteminin en küçük partikülleri dahi yakalayabilecek şekilde son derece etkili olması gerekir. Elektrikli süpürge sektöründe geliştirilen son teknolojiler filtreleme performansını arttırmaya yöneliktir. Bu bağlamda süpürge endüstrisi, filtre malzemelerinde geliştirien ve birkaç yıl öncesine göre dışarı atılan havanın kalitesini çok daha fazla arttıran yüksek performanslı son metodlardan faydalanmaktadırlar. Böylelikle toza karşı oldukça duyarlı ve son derece yüksek performanslı filtrasyon sistemleri HEPA sınıfına ulaşmıştır ve artık günümüzde elektrikli süpürgelerde sıklıkla tercih edilmektedir. Alerjenlerin ve astımı tetikleyen mite döküntülerinin etkilerini azaltmak için SüpürgeMarket olarak HEPA filtreli elektrikli süpürgeler tercih etmenizi öneririz.
HEPA ve ULPA Filtrasyon Özellikleri ; HEPA (High Efficiency Particulate Air - Yüksek Verimli Partikül Filtresi) filtreler için filtreleme etkisi özelliğidir ve Atomic Energy Commission (Atom Enerjisi Komisyonu) tarafından 2.Dünya Savaşı sırasında tesislerden atılan radyoaktif havayı dağıtmadan etkili bir biçimde filtrelemesi için geliştirilmiştir. HEPA filtreler büyüklüğü 0,3 µm 'a kadar olan partikülleri %99.97 oranında tutmalılardır.
HEPA terimi önceleri daha çok ABD 'de kullanılmakta idi ve Avrupa 'da S Class Filter denilmekte idi. Ancak günümüzde HEPA tüm dünyada kabul edilmiş evrensel bir terimdir. Filtre, bu sınıfa ulaşması için ingiliz standartlarında 5415 ve alman normlarında DIN 2418B Ti-E EU 13 filtrasyon performansında olmalıdır.
ULPA (Ultra Low Penetration Air Son Derece Düşük Nüfus Eden Hava) filtreler ecza laboratuarları gibi çok yüksek derecede filtre edilmiş havanın zorunluluğu olduğu ortamlarda tercih edilen bir filtrasyon sınıfıdır.ULPA filtreler büyüklüğü 0,12 µm 'a kadar olan partikülleri %99.999 oranına kadar tutmalıdır. ULPA filtrasyon sertifikasına sahip endüstriyel elektrikli süpürgeye Nilfisk GM 80 gösterilebilir.
Sertifikalı HEPA ve ULPA filtreler test edilip sertifika numaraları ile işaretlenirler ve bu numaralar kullanıcılara sertifikalı ve doğru filtrasyona ulaştıkları konusunda yol gösterir. Bu filtre çeşitlerinden tam verim alabilmek için elektrikli süpürgenizin tam anlamıyla korunaklı bir sızdırmazlık sistemine sahip olması gerekir. Böylelikle hava dışarı atılmadan önce kesin olarak filtre içerisinden geçecektir.
HEPA Filtre Kullanmanın Devamlı Maliyeti ; Yukarıda belirtildiği gibi HEPA filtreler son derece etkililerdir ancak bu sıkı filtrasyonun fiyata etkisi tabiiki olacaktır. HEPA filtreler , diğer filtrelere göre daha pahalıdırlar ve belirli periyodlarla değişmesi gerekir. Genellikle 12-18 ay arası denilebilir. HEPA filtre değişiminizin bütçenize haftalık maliyeti ortalama 0,50 - 0,75 TL aralığında olmaktadır. Bu uzun vadeli bir masraf olarak düşünebilir ancak pozitif etkisi çok değerlidir özellikle de tozlardan dolayı astım ve alerji hastalığı çekenler ve bebekli aileler bu etkiyi dikkate almalıdırlar.
Bu kadar hassas olmamakla beraber yinede filtrasyonu önemseyenler motor filtre ve mikro filtreleri tercih etmektedirler. Ancak yukarıda belirtilen rahatsızlıkları çekenler için yeni bir elektrikli süpürge satın almak yerine HEPA filtre tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır.
HEPA filtrenin maliyetini düşürmek için birkaç filtrasyon kademeli elektrikli süpürgeler tercih edilmelidir. Böylelikle daha az toz HEPA filtreye ulaşacak ve büyük partiküllerin HEPA filtreleri tıkaması engellenecektir.
Nasıl Yani? "Mite 'ları %100 Oranında Tuzağa Düşürmekteyiz" ; Elektrikli süpürge üreticilerinin satışa sundukları süpürgelerin, nasıl mite ları, polenleri ve böyle partikülleri %100 oranında tuttukları konusunda böbürlenmelerini ve reklam yapmalarını görmekteyiz. Bazıları hatta bunu filtre kasetlerinin üzerlerine yazmaktadırlar. Nedir Yani! Yukarıda da belirtildiği gibi Mitelar bıraktıkları dışkılarla karşılaştırıldıklarında çok büyük kalırlar. Polenler de daha büyük sayılırlar. Bu seviyede filtrasyona sahip elektrikli süpürgeler, saman nezlesine sebep olan ambrosia ve diğer polenlerden etkilenenlere yardım etmelidirler, ancak daha önce dikkat edilmesi gereken ev tozundaki alerjenleri ve mite atıklarındaki Der. p.1 proteinlerini filtrelememektedirler. Bazı süpürge üreticileri, ürettikleri elektrik süpürgeleri ile arzu edilen filtrasyon seviyelerine çıktıkları halde, diğerleri sadece bu göz boyayıcı tabirleri kullanarak iyi ve üstün görünmeye çalışmaktadırlar. Kusura bakmayın ama şu şekilde tabirler : " %99 un üzerinde polenleri , %98 'in üzerinde bakteriler ve %95in üzerinde tüm mayalar ve mantarları tutma özelliği" ve havada uçuşan tüm partikülleri (polenler, mitelar, sporlar ve diğer alerjenler) tutma özelliği açıklamaları alerji ve astım hastalığı çekenleri tam anlamıyla tatmin etmeyecektir.
Diğer bazı göz boyayıcı tabirler, elektrikli süpürgelerin filtrasyon şekillerinin tarif edilmesi ile ilgilidir. Bazı markalar, basitçe filtrasyon konusunda ulaştıkları oranı belirtirken, bu filtrasyon özelliğinde tutabildikleri partikül büyüklüklerinden hiç bahsetmemektedirler.
Özet olarak yüksek filtrasyon etkisi hepimiz ve özellikle toza karşı hassasiyeti olan kimseler için oldukça önemlidir. Soluduğumuz havanın katelisini arttırmak genel vücut sağlığımız açısından büyük öneme sahiptir. Elektrikli süpürgeler hava ile birlikte halıların üzerlerinden, içeriğinde birçok alerjik reaksiyona sebep olan mite atıklarını bulunduran tozları çekerler. Hava akımından bu oldukça fazla olan mikroskopik zararlıları etkili bir biçimde temizlemek için çok etkili bir filtrasyon sistemine ve tam anlamıyla sızdırmazlık sağlanmış bir elektrikli süpürgeye ihtiyaç vardır. HEPA ve ULPA filtrelerin çoğunluğu elektrikli süpürgelerin eksoz çıkış kısmında bulunmaktadırlar ve böylelikle motor kömürlerini aşındıran karbon tanelerini de engellemektedirler. Bu sistemin blokları arasındaki herhangi bir sızıntısı maalesef filtrasyon etkisini negatif şekilde etkileyecektir.
Toz ve alerjenlerden etkilenmeyen kullanıcılara, tam olarak sızdırmazlığı sağlanmış sadece motor ve mikro filtre ile filtrasyon yapan yada HEPA tipinde ama HEPA olmayan filtre kullanan elektrik süpürgeleri tavsiye edilebilir.